Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /projects/sanibenbe_1b/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/extensions/sidebars/includes/class-fw-extension-sidebars-frontend.php on line 82
class="page-template page-template-visual-builder-template page-template-visual-builder-template-php page page-id-579 wp-embed-responsive cookies-not-set fw-full fw-website-align-center fw-custom-section-density header-1 fw-top-bar-off fw-no-absolute-header fw-top-social-right fw-header-sticky mobile-menu-item-align-left fw-mobile-menu-position-center fw-top-logo-left fw-logo-image fw-logo-no-retina fw-animation-mobile-off fw-search-filter-off" itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage">

Airco onderhouden

Om een optimale werking van jouw airconditioning te garanderen is het aangeraden om tijdig jouw airco te onderhouden. In bepaalde gevallen is het onderhoud zelfs bij wet verplicht. Alles over de wettelijke verplichtingen en het belang.

Wanneer is het verplicht om jouw airco te onderhouden?

Of je al dan niet verplicht bent om jouw airco van een onderhoud te voorzien is afhankelijk van het koelmiddel.

 • Airco’s met minder dan 3kg koelmiddel: Geen verplicht onderhoud
 • Airco’s met meer dan 3kg koelmiddel: Jaarlijks verplicht onderhoud
 • Airco’s met meer dan 30kg koelmiddel: Zesmaandelijks verplicht onderhoud
 • Airco’s met meer dan 300kg koelmiddel: Driemaandelijks verplicht onderhoud

Ben je bij wet verplicht om een onderhoud te laten uitvoeren, dan moet je naast het onderhoud ook een lektest laten uitvoeren. Het onderhoud moet bovendien uitgevoerd worden door een gecertificeerd koeltechnicus die werkt voor een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf wij beschikken over de nodige certificaten .

Het is ook verplicht om een logboek bij te houden. Zo’n logboek vermeldt allerlei gegevens zoals een verslag van interventies en onderhoudsbeurten, gegevens van de installatie, de installateur, … Je ontvangt het bij de installatie van de airco en het moet steeds beschikbaar zijn bij een volgende controle, herstelling, …

⇒ Wat als onderhoud niet verplicht is?

Heb je een airconditioning installatie met minder dan 3kg koelmiddel, dan is onderhoud niet bij wet verplicht. Maar hoe weet je dan wanneer het tijd is om een bedrijf in te schakelen om jouw airco te onderhouden? Bij volgende tekenen zou er alvast een lampje moeten gaan branden:

 1. De airco maakt meer lawaai: Dat wijst waarschijnlijk op een probleem met de motor of compressor. Een ratelend geluid wijst vaak op een geblokkeerde ventilator, een krassend geluid vaak op een versleten kogellager. De kans op een lek is dan weer groot als je een borrelend geluid hoort.
 2. Je hebt een hogere energierekening: Airconditioning die niet meer optimaal werkt, verbruikt meer energie. Dat met een hogere energierekening als resultaat.
 3. Het duurt langer om een ruimte te koelen: Dat wijst er waarschijnlijk op dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.

TIP: Ook als bovenstaande problemen zich niet voordoen is het aangeraden om jouw airco op regelmatige basis (1x/jaar) een onderhoud te geven. Contacteer ons wij hebben de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal kan blijven werken.

Doordat wij jouw airco regelmatig nakijken kunnen problemen of defecten tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo zorg je ervoor dat jouw airco langer meegaat en voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen. Bovendien zal de prijs om een airco te onderhouden binnen een onderhoudscontract lager zijn dan de prijs van een eenmalig onderhoud.

Naast het plaatsen en onderhouden van airco zijn wij specialist in loodgieterij werken zoals het plaatsen van sanitair, volledige badkamerrenovaties, centrale verwarming en nog vele meer. Contacteer ons en ontdek hoe wij jou kunnen helpen. 


Waarom is de airco reinigen belangrijk?

Of je nu verplicht bent of niet, jouw airco regelmatig laten reinigen heeft heel wat voordelen:

 • Je vermijdt hoge kosten voor het herstellen van defecten: Via onderhoud kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen.
 • De airco gaat langer mee: Een airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat dan ook langer mee.
 • Lager energieverbruik: Airconditioning die goed werkt, werkt efficiënt en verbruikt dus ook een minimum aan energie. Dat heeft een positieve invloed op jouw energiefactuur.
 • Gezondere binnenlucht: Dankzij airco onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties als gevolg van een vuil aircosysteem.

Werkwijze onderhoud airco

Bij een onderhoud van een airco worden alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen, filters en units worden gereinigd en er wordt gecontroleerd op lekkages. Enkele taken die men bij airco onderhoud uitvoert:

 • Controleren/vervangen van de compressor
 • Controleren/vervangen van de ventilatoren
 • Schoonmaken en controleren/vervangen van de filters
 • Schoonmaken van de buitenunit/binnenuit
 • Controle op lekkages van het koelmiddel
 • Controleren/afstellen/testen van de regelapparatuur

» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

Graag een offerte ontvangen voor dit product?

[gravityform id="3" title="false" description="false" ajax="true"]

Snel depanage nodig? Twijfel niet langer en contacteer ons!

Call Now Button