Regenwaterputten onderhouden
Vuile regenput = vuil regenwater
Na verloop van tijd en intensief gebruik van de regenput kan het water in de put vervuild worden. Dat kan je herkennen aan een vreemde geur en bruine kleur of gele kleur van het hemelwater. De was uit de wasmachine stinkt en in de wc-pot zetten zich bruine randen af. Vuil regenwater wegpompen is dus de boodschap.
De oorzaak van vervuild regenwater kan legio zijn:
- Afzetting van slib in de regenput
Het regenwater is afkomstig van verschillende bronnen, denk maar aan de opvang van regenwater door het plat dak / hellend dak en dakgoot van de woning, maar ook door daken van het tuinhuis en veranda / bijgebouwen. Door luchtvervuiling komt stof en vervuiling ( uitwerpselen ) op het dak te liggen. Na een regenbui wordt alle zand en vervuiling via de regenafvoer naar de regenwaterput afgevoerd. Woon je in de buurt van een werf of zanderige omgeving? Dan zal er zich sneller een sliblaag vormen op de bodem van de put. - Mossen & algen
Vervuild regenwater kan ook afkomstig zijn van mossen en algen die zich op de dakbedekking nestelen. Na een hevige regenbui worden resten van mossen meegevoerd naar de regenwaterput. Je kan dit oplossen door je dak te laten ontmossen en de schoonmaak van dakgoten. Maar ook de schoonmaak van verandadaken zijn een must. - Micro-organismen & bacteriën
Op termijn zullen zich micro-organismen nestelen in de sliblaag en wand van de regenwaterput. Een professioneel bedrijf dat regenwaterputten schoonmaakt, zal de bacteriën niet doden die de ontbindende organismen afbreken. Zij zorgen er juist voor dat je water niet gaat stinken. Ze gebruiken ecologische en natuurvriendelijke middelen. - Soort dakbedekking
Bitumeuze dakbedekkingen in de vorm van roofing / shingles zijn minder geschikt voor de opvang van regenwater. Ze worden gemaakt op basis van aardolie en bevatten meestal een toplaag bestaande uit kleine partikels die door slijtage loskomen en zo in je put terecht komen. Ze zorgen voor vervuiling en een slechte geur in je regenwaterput.
Meer informatie over regenwaterputten
Onderhoud regenwaterput: wanneer?
De beste periode is om een onderhoud aan te vragen in het voorjaar / zomerperiode. Op dat moment staat het waterpeil op zijn laagste punt en dient er minder water weggepompt te worden. Zo voorkom je onnodig verspilling van kostbaar water. Je laat afhankelijk van het gebruik van de put, de put om de 2-3 jaar reinigen door een professioneel bedrijf. Ga nooit zelf de regenwaterput onderhouden, het is een gevaarlijke klus, zeker als je het alleen doet.
Reinigen regenwaterput: werkwijze
Om een waterput professioneel te reinigen gebruiken wij een bepaalde werkwijze die ervoor zorgt dat jouw regenput 100% schoon wordt gemaakt. Alleen zo kan je weer genieten van zuiver en schoon regenwater om te gebruiken in de tuin en het huishouden.
- Leegpompen regenwaterput: het wegpompen van het regenwater via het mangat
- Reinigen van de regenwaterput: onder hoge druk, d.m.v. een hogedrukpistool of hogedrukspuit worden de wanden en de boden schoongemaakt.
- Leegzuigen van de regenput: vuil regenwater en slib wegpompen
- Desinfecteren van de regenwaterput: gebruik van een veilig ontsmettingsproduct
- Regenput opvullen: gedeeltelijk terug opvullen met zuiver water
Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Graag een offerte ontvangen voor dit product?
[gravityform id="3" title="false" description="false" ajax="true"]